Ser Bursztyn przyprawi Noc Restauracji swoim smakiem

Ser Bursztyn przyprawi Noc Restauracji swoim smakiem

Producent sera długodojrzewającego Bursztyn - Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego – weźmie aktywny udział w tegorocznej edycji „Noc Restauracji – Smaki Polski 2018”. Walory sera Bursztyn zostaną wykorzystane przez topowych szefów kuchni

Wydarzenie, które odbędzie się w dniach 6-8 lipca, zrzesza restauracje z całego kraju, a swój udział potwierdzili już tak zacni szefowie kuchni, jak: Karol Okrasa, Ernest Jagodziński, Dawid Łagowski, Tomasz Milewski, Grzegorz Labuda i wielu innych. Ideą przedsięwzięcia jest mocne zwrócenie się w stronę wysokojakościowych produktów regionalnych, by zaprezentować ich liczne walory w oryginalnych, autorskich koncepcjach kulinarnych, nawiązujących do dań regionalnych i historycznych. Tak więc, ser Bursztyn stanie się jednym z głównych bohaterów akcji i pojawi się w wielu daniach, co z jednej strony będzie okazją do zapoznania się z jego smakiem i aromatem, a z drugiej – stanie się unikatową inspiracją dla licznych uczestników Nocy Restauracji.

Cieszy nas zdecydowane zainteresowanie naszym Bursztynem wśród naprawdę najlepszych szefów kuchni w Polsce. To wyraźny znak, że nasze, szesnastoletnie już doświadczenie w jego produkcji spotyka się z uznaniem tak konsumentów indywidualnych, jak i profesjonalistów. Dzięki nim wszyscy mamy szansę przekonać się, jak jeszcze można wykorzystać Bursztyn w daniach. – mówi Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR ze Spomleku.

Warto podkreślić, że swój udział zgłosiły lokale z różnych regionów Polski, dzięki czemu Bursztyn pojawi się jednocześnie w znakomitych restauracjach całego kraju, między innymi szef kuchni Przemysław Langowski z restauracji Magiel w Hotelu Almond przyrządzi złotą zupę serową Speymanna z sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw.
Długodojrzewający ser Bursztyn jest produkowany od 2002 roku, a powstaje z wysokiej jakości mleka, według chronionej tajemnicą receptury. Uformowany krąg trafia do 30-letniej solanki, a następnie na minimum 6 miesięcy do dojrzewalni, gdzie nabiera swoich charakterystycznych właściwości. Swój wyjątkowy, mocno ceniony smak i zapach zawdzięcza m.in. ręcznemu, cyklicznemu masowaniu, którym zajmują się wyspecjalizowane pielęgniarki. Bursztyn zachwyca charakterystycznym, kruchym miąższem z unikatowymi kryształkami oraz intensywnym aromatem z nutą pikanterii.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Powiązane artykuły
Czas dobrego sera i wina w Sandomierzu

temu

Podczas tegorocznego festiwalu „Czas dobrego sera i wina” powodzeniem cieszyły się Skarby Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, które nie miały sobie równych.  Impreza już na stałe wpisała się do kalendarza imprez, odbywających się na terenie sandomierskiego rynku i co roku przyciąga tłumy smakoszów oraz znawców produktów serowarskich.
Sukces sera Bursztyn na targach Mazury HoReCa

temu

Współpraca z Klubem Szefów Kuchni zaprocentowała zainteresowaniem branży.Cieszący się ogromnym uznaniem konsumentów ser Bursztyn, uświetnił swoją obecnością branżowe targi Mazury HoReCa, jakie miały miejsce w dniach 17-18 kwietnia w Expo Mazury w Ostródzie.. Produce
Tworzyli popisowe dania na bazie sera Bursztyn

temu

12 młodych adeptów sztuki kulinarnej walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza. Konkurs „Kulinarny Talent 2018 roku” Roberta Sowy odbył się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.
Bursztyn wspiera młode talenty kulinarne

temu

Celem ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „L'art de le cuisine Martell” jest wyłonienie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy stoją u progu kariery zawodowej. Dla firmy Spomlek, producenta serów premium to okazja do prezentacji produktów i nawiązania nowych kontaktów.

Mleczarnia Spomlek otwiera kolejne kąciki zabaw dla dzieci

Drewniane stoliki i krzesełka, kolorowe regały, mnóstwo zabawek i gier,  a wszystko to w ciepłych żółtych barwach Serenady – tak wyglądają kolejne kąciki zabaw, które Mleczarnia Spomlek otworzyła w przychodniach zdrowia w Chojnicach, Młynarach i Markusach, w ramach projektu „Serenada dla dzieci”.