Tworzyli popisowe dania na bazie sera Bursztyn

Tworzyli popisowe dania na bazie sera Bursztyn

12 młodych adeptów sztuki kulinarnej walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza. Konkurs „Kulinarny Talent 2018 roku” Roberta Sowy odbył się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.

Celem konkursu jest wyłonienie młodych, zdolnych kucharzy, którzy stoją na początku swojej kariery zawodowej. Osoby startujące w konkursie nie są przypadkowe, to ludzie rekomendowani przez znanych i cenionych restauratorów lub nauczycieli zawodu.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dania z wykorzystaniem między innymi Bursztyna, pierwszego w Polsce sera długodojrzewającego, ręcznie pielęgnowanego, który od ponad 15 lat powstaje w Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim. Bursztyn, jak twierdzą szefowie kuchni z najlepszych restauracji w Polsce, podkreśla smak i wykwintność przygotowywanych potraw. Dania uczestników konkursu oceniane było  przez jury profesjonalne oraz jury degustacyjne, w skład którego weszły gwiazdy ze świata filmu, muzyki czy sportu. Konkurs prowadził prezenter telewizyjny Krzysztof Ibisz wraz z pomysłodawcą konkursu Robertem Sową. Zwycięzcą konkursu został Dominik Chełmiński z  Augustowskiego Centrum Edukacyjnego.

Konkurs Roberta Sowy to prestiżowa impreza, na której nie mogło zabraknąć prestiżowych serów Skarby Serowara. To również znakomite miejsce dla młodzieży stojącej na początku swojej drogi zawodowej. Uczestnicząc w tak ważnych dla branży HoReCa wydarzeniach, chcemy zaszczepić młodych kucharzy dobrymi, polskimi produktami, których mogą używać tworząc swój warsztat – mówi Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim.

DSC01129.JPG
Poziom konkursu był bardzo wysoki, a zaangażowanie uczestników zaowocowało pomysłowymi daniami przygotowywanymi na oczach licznie zgromadzonej publiczności. 
DSC01632.JPG
DSC01549.JPG
DSC01490.JPG
DSC01625.JPG

Kopiuj tekst

Udostępnij

Powiązane artykuły
Czas dobrego sera i wina w Sandomierzu

temu

Podczas tegorocznego festiwalu „Czas dobrego sera i wina” powodzeniem cieszyły się Skarby Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, które nie miały sobie równych.  Impreza już na stałe wpisała się do kalendarza imprez, odbywających się na terenie sandomierskiego rynku i co roku przyciąga tłumy smakoszów oraz znawców produktów serowarskich.
Sukces sera Bursztyn na targach Mazury HoReCa

temu

Współpraca z Klubem Szefów Kuchni zaprocentowała zainteresowaniem branży.Cieszący się ogromnym uznaniem konsumentów ser Bursztyn, uświetnił swoją obecnością branżowe targi Mazury HoReCa, jakie miały miejsce w dniach 17-18 kwietnia w Expo Mazury w Ostródzie.. Produce
Bursztyn wspiera młode talenty kulinarne

temu

Celem ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „L'art de le cuisine Martell” jest wyłonienie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy stoją u progu kariery zawodowej. Dla firmy Spomlek, producenta serów premium to okazja do prezentacji produktów i nawiązania nowych kontaktów.
Bursztyn na elitarnym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or

temu

Najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie  Bocuse d’Or swoje polskie eliminacje miał 27 i 28 lutego w  Radisson Blue Sobieski Hotel Warsaw. Szefowie kuchni z Polski rywalizowali o tytuł najlepszego, aby sprawdzić swoje siły na finale światowym w Turynie. Parterem konkursu był nasz Bursztyn.

Sukces sera Bursztyn na targach Mazury HoReCa

Współpraca z Klubem Szefów Kuchni zaprocentowała zainteresowaniem branży.Cieszący się ogromnym uznaniem konsumentów ser Bursztyn, uświetnił swoją obecnością branżowe targi Mazury HoReCa, jakie miały miejsce w dniach 17-18 kwietnia w Expo Mazury w Ostródzie.
. Produce