W piętnaste urodziny Bursztyn zdobył Rysy – w ramach akcji charytatywnej!
W piętnaste urodziny Bursztyn zdobył Rysy  – w ramach akcji charytatywnej!

W piętnaste urodziny Bursztyn zdobył Rysy – w ramach akcji charytatywnej!

Opublikowany

W Zakopanem 22 sierpnia odbyło się wydarzenie „Projekt Rysy – Kucharze na szczycie”, mające na celu zbiórkę pieniędzy na protezę dla chorego kucharza. W akcji brało udział ponad 200 kucharzy z całej Polski, wszystko w szczytnym celu. Zaangażowała się również firma Spomlek – na Rysy wnieśli swojego Bursztyna.

Bursztyn zdobył najwyższy szczyt Polski dzięki pracownikom działu marketingu firmy Spomlek, Emilii Pożarowszczyk i Arturowi Fijałkowskiemu.

Kocham góry – przyznaje Emilia Pożarowszczyk. – Chodzę po górach rekreacyjnie, z rodziną, dla widoków, dla refleksji tych głębszych i tych nad życiem codziennym – dodaje. Dlatego też, kiedy usłyszała o całej akcji nie wahała się ani sekundy. – Wchodzimy w to – zdecydowała.

Inaczej jest w przypadku Artura Fijałkowskiego, który miłośnikiem gór nie jest, ale dla niego idea była tak silna, że jak sam twierdzi – warto byłoby dla niej zdobyć  jeszcze niejeden, nawet wyższy szczyt. To właśnie dzięki nim najstarszy Skarb Serowara – Bursztyn – dostał się na Rysy. I jak sami przyznają, całą drogę, pomimo trudów, traktowali go po królewsku, m.in. robiąc zdjęcia w najciekawszych punktach wspinaczki.

Każda kolejna inicjatywa kucharzy z pewnością będzie wspierana przez markę Skarby Serowara i firmę Spomlek – dodaje Emilia Pożarowszczyk.

Projekt Rysy Łącznie na Rysy weszło 29 osób, a byli to m.in. kucharze, którzy zorganizowali to wydarzenie. Cała zabawa przyświecała konkretnemu, szczytnemu celowi – pomocy 30–letniemu Marcinowi Wagnerowi, który w 2009 roku uległ wypadkowi i od tamtej pory nie może robić tego, co kocha, czyli gotować. Fundusze zebrane podczas akcji zostaną przeznaczone na protezę, aby kucharz mógł powrócić do codziennych zadań. Bowiem w czasie, kiedy na Rysy wchodziła ,,grupa wspinaczkowa”, u podnóża gór odbywało się wielkie kwestowanie. Kilka tysięcy osób odwiedziło Plac Niepodległości, gdzie miały miejsce gotowanie, koncerty, licytacje, degustacje wspaniałych produktów, które zostały stworzone przez blisko 200 kucharzy z całej Polski. Pomoc w zorganizowaniu wydarzenia licznie zaoferowali sponsorzy – przekazując produkty czy niezbędny sprzęt. W akcję zaangażowała się również firma Spomlek, która przy Placu Niepodległości miała swoje stoisko – tam kwestowała na rzecz Marcina, a goście mogli spróbować wszystkich serów z marki Skarby Serowara. Jednym z degustowanych przysmaków był ser długodojrzewający Bursztyn, który w tym roku obchodzi swoje 15-te urodziny!

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Bursztyn na Rysach<br>

Bursztyn na Rysach

Kopiuj tekst

Udostępnij

Powiązane artykuły
Ser Bursztyn przyprawi Noc Restauracji swoim smakiem

temu

Producent sera długodojrzewającego Bursztyn - Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego – weźmie aktywny udział w tegorocznej edycji „Noc Restauracji – Smaki Polski 2018”. Walory sera Bursztyn zostaną wykorzystane przez topowych szefów kuchni
Czas dobrego sera i wina w Sandomierzu

temu

Podczas tegorocznego festiwalu „Czas dobrego sera i wina” powodzeniem cieszyły się Skarby Serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, które nie miały sobie równych.  Impreza już na stałe wpisała się do kalendarza imprez, odbywających się na terenie sandomierskiego rynku i co roku przyciąga tłumy smakoszów oraz znawców produktów serowarskich.
Sukces sera Bursztyn na targach Mazury HoReCa

temu

Współpraca z Klubem Szefów Kuchni zaprocentowała zainteresowaniem branży.Cieszący się ogromnym uznaniem konsumentów ser Bursztyn, uświetnił swoją obecnością branżowe targi Mazury HoReCa, jakie miały miejsce w dniach 17-18 kwietnia w Expo Mazury w Ostródzie.. Produce
Tworzyli popisowe dania na bazie sera Bursztyn

temu

12 młodych adeptów sztuki kulinarnej walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza. Konkurs „Kulinarny Talent 2018 roku” Roberta Sowy odbył się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro.