Najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie Bocuse d’Or swoje polskie eliminacje miał 27 i 28 lutego w Radisson Blue Sobieski Hotel Warsaw. Szefowie kuchni z Polski rywalizowali o tytuł najlepszego, aby sprawdzić swoje siły na finale światowym w Turynie. Parterem konkursu był nasz Bursztyn.
W tym roku kandydaci do tytułu najlepszego szefa kuchni walczyli w ośmiu dwuosobowych zespołach. Był to szef kuchni wraz ze swoim pomocnikiem. Pracowali w wielkim skupieniu i porozumiewali się niemal bez słów. Widać było, że przepracowali ze sobą wiele wspólnych godzin w kuchni i doskonale przygotowali się do konkursu. Kandydaci gotowali na oczach publiczności, jednak ich profesjonalizm nie przeszkadzał im w tym, aby skupić się nad przygotowaniem dań konkursowych. Jury oceniło, przede wszystkim smak potraw, dobór i proporcje odpowiednich składowych, teksturę dań, kreatywność kucharzy oraz jego wygląd i prezentację. Ekipy walczące oceniane były również przez jury techniczne, które podczas trwania całego konkursu obserwowało krok po kroku jak powstają potrawy. Załogi na przygotowanie miały 5 godzin 35 minut. Prezentacja dań odbywała się w podniosłej atmosferze przy dźwiękach muzyki i błysku fleszy licznie zgromadzonych mediów. Były to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.
Bursztyn – jeden z trzech serów długodojrzewających marki Skarby Serowara – został oficjalnym Partnerem Wspierającym konkurs Bocuse d’Or w Polsce. Jego proces produkcyjny może pochwalić się wielomiesięcznym procesem dojrzewania produktu, połączonym z ręczną pielęgnacją każdego kręgu sera. Spomlek łączy więc nowoczesne technologie z poszanowaniem dla długowiecznej tradycji serowarskiej. Dlatego też Bursztyn może konkurować ze znanymi serami światowymi, np. Parmezanem czy Grana Padano. Skarby Serowara serwowane były podczas Gali Finałowej konkursu w Radisson Blue Sobieski Warsaw jako jedna z przystawek.
Rekomendacje najlepszych kucharzy są dla nas bardzo istotne, dlatego jeden z pierwszych kroków jakie podjęliśmy w działaniach z HoReCa było nawiązanie współpracy z Jarosławem Walczykiem, należącym do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w naszym kraju, który w konkursie Bocuse d’Or był głównym sędzią. Kolejnym jest współpraca z Klubem Szefów Kuchni, który zrzesza w swoich szeregach znanych i cenionych kucharzy, których kunszt kulinarny doceniany jest przede wszystkim przez gości odwiedzających ich topowe restauracje, jak też koneserów kuchni na całym świecie.. Mistrzowskie działania najlepszych kucharzy doskonale komponują się z naszymi Skarbami Serowara. To doskonała harmonia dwóch doskonałości. Udział w takich imprezach jak Bocuse d’Or to dla nas prestiż, ale przede wszystkim kreowanie wizerunku naszych doskonałych serów długodojrzewających. Jesteśmy pewni, że nasze działania zmierzające do rozwoju na rynku gastronomii i hotelarstwa będą widoczne na przestrzeni całego roku, dzięki temu konsumenci wielu dobrych restauracji znajdą w menu nasze Skarby Serowara – mówi Emilia Pożarowszczyk Kierownik Działu Marketingu i PR Mleczarni Spomlek.