W konkursie Good Cheese oceniono 80 serów w 12 kategoriach. Największą popularnością cieszyła się kategoria ser na deskę, w której nasz Bursztyn zdobył złoty medal.
Powinniśmy nieustannie podkreślać, że nasze sery to bardzo dobre polskie sery – produkty o świetnej jakości, mogące konkurować na rynkach zagranicznych. Nie bójmy mówić się o naszych serach, że są polskie i dobre – powiedział Edward Bajko, prezes Spomleku, który odebrał złoty medal za Bursztyna.
Konkurs dedykowany jest polskim producentom sera, którzy komercyjnie oferują ser na rynku. Sery oceniali kucharze rekomendowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Ocenie podlegały walory smakowe oraz ogólne wrażenia dotyczące każdego z ocenianych produktów. Wszystkie produkty były wyjęte z opakowań i zakodowane. Jurorzy nie wiedzieli czyj produkt oceniają. Uroczyste ogłoszenie wyników odbyło się 24 października, podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie. Przyznano 36 medali.
Członkowie jury zgodnie podkreślali, że konkurs Good Cheese jest bardzo prestiżową oceną– producenci zgłaszają jedynie swoje najlepsze sery i twarogi: te najbardziej wychuchane i dopieszczone ręką czujnego serowara.
Uczestnicy Gali mieli również możliwość degustacji zwycięskich serów na specjalnie przygotowanym stole serowym.
Ocenie podlegały walory smakowe oraz ogólne wrażenia dotyczące każdego z ocenianych produktów. Wszystkie produkty były wyjęte z opakowań i zakodowane. Jurorzy nie wiedzieli czyj produkt oceniają. Uroczyste ogłoszenie wyników odbyło się 24 października, podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Mrągowie. Przyznano 36 medali.
Członkowie jury zgodnie podkreślali, że konkurs Good Cheese jest bardzo prestiżową oceną– producenci zgłaszają jedynie swoje najlepsze sery i twarogi: te najbardziej wychuchane i dopieszczone ręką czujnego serowara.
Uczestnicy Gali mieli również możliwość degustacji zwycięskich serów na specjalnie przygotowanym stole serowym.
Fotografia:http://goodcontest.pl