Czasami tak niewiele trzeba, by wywołać uśmiech na twarzach dzieci. Szczególnie w sytuacjach, w których dopada je stres i smutek - w kolejce do lekarza czy na badania. W takich chwilach humory szybko i skutecznie poprawiają kolorowe mebelki, zabawki, kolorowanki, które wpływają na nastrój i pozwalają zapomnieć o nieprzyjemnościach związanych z wizytą u lekarza. Z myślą o dzieciach, które tej radości w chwili chorowania potrzebują, powstała akcja Serenada dla dzieci.
Idea akcji Serenada dla dzieci zrodziła się z chęci wspólnych działań na rzecz najmłodszych. Wielu z naszych pracowników jest rodzicami, a wszystkim z nas los dzieci jest po prostu bliski. Dlatego już drugi rok organizujemy akcję tworzenia kącików zabaw w przychodniach zdrowia i szpitalach. Wierzymy, że nasze kąciki z wieżą zabaw, kolorowymi mebelkami, zabawkami i materiałami edukacyjnymi, umilają dzieciom czas w oczekiwaniu na wizytę u lekarza czy badania. W tym roku, po raz pierwszy, do akcji włączyły się szefowe kuchni, które zgodziły się wesprzeć nas na etapie zbierania zgłoszeń przychodni i szpitali, które mogą potrzebować kącika. Dzięki pomocy zaoferowanej przez szefowe kuchni mamy szansę dotrzeć bardzo lokalnie do miejsc, które są w najtrudniejszej sytuacji
podsumował Edward Bajko, Prezes Spółdzielczej Mleczarni Spomlek
- centralna część kraju - województwa mazowieckie i łódzkie - przypadła Ani Klajmon, szefowej kuchni restauracji LAS - Lokalna Atrakcja Stolicy na warszawskim Solcu. Jej kuchnia nastawiona jest na lokalność, prostotę i powrót do smaków dzieciństwa, a także filozofię zero waste. Szerokiej publiczności znana z programu TOP Chef. Pochodzi ze Śląska, obecnie mieszka i pracuje w Warszawie. Jest mamą trójki dzieci: Jasia, Julii i Weroniki,
- za wschodnią część Polski - województwa podlaskie i warmińsko-mazurskie- odpowiedzialna będzie Joanna Jakubiuk - Podlasianka, aktywistka kulinarna i kucharka. Tropi najlepsze produkty lokalne. Gotuje, wałkuje, lepi, kroi i miesza w garnkach codziennie, zawodowo i prywatnie. Propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka konkursów kulinarnych, w tym najbardziej dla niej ważnych Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Opracowuje autorskie przepisy i potrawy, współpracuje z branżowymi magazynami o jedzeniu. Niekwestionowana mistrzyni w sztuce pierogarstwa. Zbiera książki kucharskie i … wałki do ciasta. ZIEMNIAK nie ma dla niej tajemnic. Napisała o nim książkę!
- północ - województwa pomorskie, zachodnio-pomorskie i kujawsko-pomorskie – angażować będzie Ewa Malika Szyc-Juchnowicz - szefowa kuchni i właścicielka restauracji MALIKA w Gdyni i Machina Eats&Beats w Gdańsku. Autorka książki „Przyprawy”. Polka urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łącząca kuchnię francuską, w której wyrosła, egzotykę, w której się wychowała, z najlepszymi polskimi produktami. Prywatnie pasjonatka triathlonu i mama trzech córek: Julii, Natalii i Weroniki, a także babcia 3-letniej Nastii,
- południe - województwa lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie i małopolskie - przypadło Sylwii Stachyrze, właścicielce CookShe by Sylwia Stachyra. Sylwia na swoim koncie ma prowadzenie własnej restauracji, bycie kucharzem dla elitarnych gości na prywatnych, ekskluzywnych jachtach oraz pracę dla Gordona Ramsaya w jego restauracji Savoy Grill w Londynie. Jest zwyciężczynią Top Chef Polska w 2018 r. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie w Akademii Inspiracji Makro pełni rolę Chef Executive. W ramach swojej firmy CookShe by Sylwia Stachyra w całej Polsce prowadzi szkolenia dla kucharzy oraz warsztaty dla amatorów oraz pomoga restauracjom w rozwoju i szkoleniu kucharzy. Tuż przed rozpoczęciem akcji Serenada dla dzieci została mamą,
- zachód - województwa lubuskie, opolskie, śląskie, wielkopolskie i dolnośląskie - to rejon, za który odpowiedzialna jest Beata Śniechowska, szefowa kuchni w restauracji Młoda Polska Bistro i Pianino we Wrocławiu. Młoda, energiczna, z głową pełną pomysłów. Nie boi się kulinarnych eksperymentów. Zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef Polska, przed programem skoncentrowana głównie na rozwoju swojej kariery naukowej. Autorka książek kulinarnych ,,Smaki marzeń” i ,,Pyszne poranki”. Gotuje, prowadzi warsztaty kulinarne i eventy gastronomiczne. Prywatnie mama małego Marcela.
Z przyjemnością wspieram akcję Serenada dla dzieci, ponieważ wiem, że mały pacjent, który przed wizytą u lekarza widzi zabawki - jeśli tylko ma możliwość - skupia się na zabawie. Tym samym przestaje myśleć o tym doktorze, który zaraz wyjdzie w białym fartuchu i zaprosi go na badania. Kąciki zabaw, takie jak te zaprojektowane w ramach akcji Serenada dla dzieci, pozwalają dzieciom zająć myśli zabawą, która sprawia frajdę. Czas, który w tych okolicznościach upływa na rozrywce, sprawia że wizyta przestaje malucha stresować. Dziecko, które przed chwilą pochłonięte było zabawą, wchodzi do pokoju lekarskiego bez lęku. Badania i lekarze nie wydają się już takie straszne. Żeby te przyjemne wrażenia spotęgować i nie stresować dziecka za drzwiami gabinetu, ja sam podczas wizyt najmłodszych nie noszę białego fartucha, by dzieci czuły się swobodniej.
Łukasz Durajski