Człowiek jego chęci, wykształcenie, kompetencje oraz pasja liczą się najbardziej w pracy, dlatego czekamy na was w firmie. Postaramy się możliwie najpełniej przekazać wam wiedzę i dać możliwość samodzielnej pracy – mówił podczas inauguracji klasy o profilu Technik Przetwórstwa Mleczarskiego Prezes Zarządu Edward Bajko.
Postanowiliśmy dodatkowo powitać klasę I, która wybrała nowy kierunek kształcenia: technik przetwórstwa mleczarskiego. To zawód, który ma dwie kwalifikacje: produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, druga to organizacja i nadzorowanie wyrobów mleczarskich. Dziękuję, że odważyliście się podjąć taką decyzję
mówiła Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej
Mało kto w Polsce zdaje sobie sprawę, jaką potęgą jest polskie mleczarstwo. Jesteśmy liczącym się producentem mleka na świecie, czwartym w Europie. Dzisiejsze mleczarstwo to przemysł nowoczesny. Ale to człowiek jego chęci, wykształcenie, kompetencje oraz pasja liczą się najbardziej i dlatego czekamy na was. Postaramy się możliwie najpełniej przekazać wam wiedzę i dać możliwość samodzielnej pracy. Mam nadzieję, że za 4-5 lat zdecydowana większość będzie u nas pracowała, a w przyszłości ktoś z was zostanie prezesem firmy
zapewniał Edward Bajko, Prezes SM Spomlek.
Uważam, że praca w mleczarni jest ciekawa. Poza tym z Białej do Radzynia, do firmy Spomlek jest blisko, dużo osób chwali zarobki, pracę, więc to było głównym powodem, dla którego zdecydowałem się na rozpoczęcie nauki w szkole. Dodatkowym wsparciem mojej decyzji byli starsi koledzy, którzy pracowali w Spomleku przez okres wakacyjny
– mówił uczeń Robert Mitura z Białej.
Mam nadzieję, że technikum da im solidne podstawy do pracy. Jako rodzice uważamy, że to kierunek przyszłościowy, ponieważ w Polsce jest bardzo dużo, dobrych mleczarni, o czym wspomniał prezes Bajko
dodał Paweł Kowalski z Radzynia.