Uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (woj.lubelskie) 2 września rozpoczęli naukę w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego. Otwarcie nowego kierunku to wynik współpracy szkoły ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek.
Współpraca z ZSR w Woli Osowińskiej układa nam się bardzo dobrze. Cieszy nas to, że młodzi ludzie wciąż widzą potencjał w nauce zawodu mleczarza. My, jako firma będziemy starali się wspierać ich edukację, poprzez zajęcia i możliwość odbycia praktyk w naszym radzyńskim zakładzie. Zależy nam na tym, aby młodzi technicy przetwórstwa mleczarskiego po ukończeniu szkoły mieli przeświadczenie, że dokonali słusznego wyboru i znaleźli stabilne, atrakcyjne zatrudnienie w branży mleczarskiej.
podkreśla Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
Ogromnie się cieszę, że udało nam się otworzyć ten kierunek i jestem przekonana, że w kolejnych latach zainteresowanie rekrutacją będzie równie duże, tym bardziej, że jest to kierunek unikatowy, który daje szansę znalezienia bardzo dobrej pracy i rozpoczęcia edukacji na wyższym poziomie na studiach związanych z technologią żywności, mleczarstwem itp.
dodaje Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.