Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek zaangażowała się w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (powiat radzyński). Od września jego uczniowie będą mogli kształcić się w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego.
Branża mleczarska jest bardzo dynamiczna i cały czas się rozwija, w związku z tym zapotrzebowanie na wykwalifikowaną i profesjonalną kadrę pracowniczą stale rośnie. Dla wielu młodych ludzi decyzja dotycząca wyboru swojej przyszłej ścieżki zawodowej jest niezwykle trudna. Naszym zadaniem jest pokazanie im, że mleczarstwo może stać się pomysłem na życie i być szansą na stabilną, atrakcyjną pracę przynoszącą wiele radości i satysfakcji.
mówi Edward Bajko, Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
Zależało nam na tym, aby program nauczania nie tylko odpowiadał na współczesne potrzeby rynku pracy, ale też był atrakcyjny dla uczniów i zapewniał im jak najlepsze przygotowanie do wykonywania tego zawodu. W związku z tym poza lekcjami teoretycznymi duży nacisk kładziemy na zajęcia praktyczne. Plan zajęć będzie uwzględniał m.in. wyjazdy studyjne do nowoczesnych, zautomatyzowanych gospodarstw. Poza tym dla najlepszych uczniów Mleczarnia Spomlek przewiduje atrakcyjne stypendia.
dodaje Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.
Dziś poza aspektem finansowym, duże znaczenie mają dla pracowników również inne benefity – atmosfera pracy, stabilność zatrudnienia, możliwość stałego rozwoju zawodowego i realizacji własnych pomysłów. Na to wszystko mogą liczyć pracownicy Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. Wielu z nich jest związanych z naszą mleczarnią ponad 30 lat. Liczymy na to, że również część tych uczniów będzie chciała kontynuować w przyszłości swoją przygodę z mleczarstwem, znajdując zatrudnienie w naszej firmie.
dodaje Edward Bajko.