Mleczarnia Spomlek bez wątpienia może zaliczyć tegoroczny wrzesień do bardzo owocnych pod względem otrzymanych nagród. Podczas Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie nagrody zdobyły aż cztery produkty mleczarni: Radamer, Radamer Wędzony, Szafir oraz Bursztyn, który otrzymał również złoty medal w konkursie Good Cheese 2018.
Olsztyński Festiwal to bez wątpienia największe święto sera w Polsce, dlatego nie mogło tam zabraknąć również nas. Cieszymy się, że sery marki Skarby Serowara i Serenada cieszą się tak dużym uznaniem konsumentów, którzy chętnie uczestniczyli
w degustacji naszych produktów. Największe zainteresowanie niewątpliwie wzbudziły sery długodojrzewające, których łupanie stało się niemałą atrakcją – mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy Mleczarni Spomlek.
Nagrodę odebrała Karolina Szerafin z SM Spomlek.
Foto: Nowy Przegląd Mleczarski
Złoty medal dla Bursztyna
To dla nas bardzo ważna nagroda, ponieważ przyznawana jest przez niezależnych ekspertów, przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sery są poddawane ocenie organoleptycznej, jury nie widzi opakowania, ani też nie ma wiedzy na temat tego, kto jest producentem danego sera. W tym konkursie liczy się przede wszystkim najwyższa jakość i najlepszy smak, czyli to, na co od początku stawiamy w naszej mleczarni. – dodaje Mostowiec.