Mleczarnia Spomlek rozpoczęła produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 95. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu. Znaczna część produkcji została już zakontraktowana.
- Odnieśliśmy sukces jakościowy i sprzedażowy produkując
koncentrat białek serwatkowych WPC-80, dlatego zdecydowaliśmy się na kolejny innowacyjny krok – mówi Edward Bajko, Prezes
Zarządu Spomleku - Najlepszym dowodem trafności naszej decyzji inwestycyjnej sprzed czterech lat jest fakt, że już kilkanaście miesięcy po uruchomieniu produkcji WPC 80 w Radzyniu Podlaskim podobne decyzje podjęły największe polskie mleczarnie. To są dużo większe instalacje niż nasza i nie będziemy mogli konkurować z nimi skalą produkcji. Będziemy się bronić jakością naszego WPC 80 i produkcją jeszcze bardziej zaawansowanego technologicznie produktu jakim jest WPI. Produkcja WPC jest „przystankiem” przed produkcją WPI, bo trzeba się nauczyć proszkować koncentraty białkowe i permeat, który przy tym powstaje – dodaje Bajko.
![Budynek proszkowni w Radzyniu Podlaskim<br>](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/3661/assets/39138/large_0343_SM.jpg)
Budynek proszkowni w Radzyniu Podlaskim
![Wieża do suszenia m.in. WPI 95](https://prowly-uploads.s3.amazonaws.com/uploads/3661/assets/39139/large_0184_SM_Spomlek.jpg)
Wieża do suszenia m.in. WPI 95