W dniach 28-30 września w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Podczas Kongresu wręczono nagrody w różnych kategoriach. Sery ze Spomleku również docenione.
W konkursie sera Good Cheesesery oceniane są przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Produkty oceniają kucharze i szefowie kuchni nie znając marki. Jest to ocena wyłącznie organoleptyczna, pod kątem przydatności na deskę serów, do sałatki, do wypieków itd.
Co roku sery ze Spomleku zostają ocenione bardzo wysoko. Nie inaczej było i w tym roku.
W kategorii „ser na deskę serów”:
– Złoty medal zdobył Bursztyn Szefa
– Srebrny medal dla OSM w Kosowie Lackim za Ser długodojrzewający powyżej 6 miesięcy,
– Brązowy medal dla SM Mlekpol za Ser Jantar,
– Brązowy medal Szafir dojrzewający 24 miesiące
W kategorii „ser na kanapkę”
– Złoty medal dla Lazur SZGPR za Ser Pleśniowy Złocisty plastry,
– Srebrny medal dla SM Spomlek za Radamer
– Brązowy medal dla Hochland Polska Sp. z o.o. za Hochland Naturalnie że pyszny śmietankowy,
– Brązowy medal dla OSM w Hajnówce za Ser Gouda.