Atrakcyjność specjalistycznych proszków mlecznych WPI i WPC z mleczarni Spomlek polega na ich czystej postaci bez dodatków smakowych i barwników. Produkt najwyższej jakości, prosto z mleczarni dostępny już jest na największej platformie sprzedażowej Allegro, z darmową opcją dostawy oraz możliwością zakupu pakietowego w niższej cenie.
Chcąc się rozwijać i podążać za trendami rynkowymi weszliśmy w segment, w którym widzieliśmy duży potencjał sprzedażowy. Nasze decyzje szybko okazały się trafne i po sukcesie rynkowym WPC największe polskie mleczarnie zbudowały proszkownie i śmiało wkroczyły w ten rynek. Uciekając przed konkurencją zdecydowaliśmy się na kolejny krok- produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 90. To najlepsza forma białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy produkcji sera. Zyskaliśmy uznanie na rynku i mamy swoich stałych odbiorców hurtowych. Przyszedł więc czas na wprowadzenie produktu do e-commerce
mówi Paweł Gaca, Wiceprezes Zarządu.
Pojawiły się nasze obawy przed wprowadzeniem produktów do sprzedaży internetowej z uwagi na kontakty handlowe z odbiorcami hurtowymi, którzy sami konfekcjonują nasze proszki, dodają dodatki smakowe, zapachowe i sprzedają pod swoimi markami. Jednak po analizie rynku, opinii kierownika działu B2B uznaliśmy, że bez szkody dla handlu hurtowego możemy wprowadzić nasze koncentraty i izolaty białek serwatkowych w czystej postaci (bez dodatków) na rynek konsumencki
dodaje Gaca.
Produkt nie ma dla nas znaczenia strategicznego, ponieważ stanowi znikomą część sprzedaży naszych proszków, dlatego nie prowadzimy szeroko zakrojonych kampanii reklamowych. Wychodzimy jedynie naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy chcą mieć najwyższej jakości izolat lub koncentrat białek serwatkowych, dobrze rozpuszczalny w wodzie (lub mleku), a dodatkowo wiadomego pochodzenia - z polskiej mleczarni
mówi Wiceprezes Mleczarni Spomlek.