Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek w ubiegłym roku zaangażowała się w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej. Uczniowie kształcą się w zawodzie - Technik Przetwórstwa Mleczarskiego. W tym roku ruszył kolejny nabór do klasy pierwszej.
Byliśmy pełni obaw czy w tych czasach, kiedy wiele osób wybiera kierunki kształcenia związane z elektroniką, komputerami zechcą podjąć naukę w technikum związanym z przetwórstwem mleka – dziedziną mało popularną, kojarzoną z ciężką pracą w spółdzielni – mleczarni. Dodatkowo słowo spółdzielnia budzi archaiczne skojarzenia, a mleczarnia kojarzy nam się z babciami, które noszą do niej mleko w kankach. Brzmi dziwnie, ale dążąc do uruchomienia nowego kierunku kształcenia, wiedzieliśmy, że musimy podjąć wyzwanie związane z przekonaniem młodych ludzi o wartości podjęcia nauki w klasie o takim profilu. Obalić te skojarzenia i pokazać, że dzisiaj mleczarnia to nowoczesny, zmechanizowany zakład. To już firma ogólnopolska, dla której ludzie są wartością nadrzędną, a wytwarzane produkty są najwyżej jakości
mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy SM Spomlek.
Pierwszy rok kształcenia pokazał, że technik przetwórstwa mleczarskiego był bardzo dobrym wyborem dla 30 młodych osób, którzy niejednokrotnie szukają w życiu swojego celu i myślą o swojej przyszłości. Mamy nadzieję, że mimo wyjątkowego okresu w jakim przyszło nam teraz żyć, młodzież wybierze w tym roku naszą szkołę i zdecyduje się na naukę m.in. w technikum przetwórstwa mleczarskiego
mówi Beata Żurawska – Polkowska, Dyrektor ZSR w Woli Osowińskiej.