Ruszyła produkcja innowacyjnego proszku mlecznego

Ruszyła produkcja innowacyjnego proszku mlecznego

Mleczarnia Spomlek rozpoczęła produkcję izolatów białek serwatkowych WPI 95. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie pierwszym w kraju producentem tak wyrafinowanego produktu. Znaczna część produkcji została już zakontraktowana.

Whey Protein Isolate (WPI) jest najlepszą formą białek serwatki, zawiera ponad 90% białka przy bardzo niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Produkt ma najwyższą wartość biologiczną spośród wszystkich znanych białek. Wytwarzany jest z serwatki, która powstaje przy  produkcji sera.
Izolatów używa się do produkcji odżywek wysokobiałkowych, używanych od dawna przez kulturystów i rekonwalescentów, a ostatnio coraz częściej również przez ludzi cieszących się dobrym zdrowiem, ale prowadzących aktywny tryb życia. Izolat białek serwatkowych zawiera dużą ilość leucyny, która wpływa na syntezę białka mięśniowego i wzrost mięśni. Izolat sprzyja również utracie tkanki tłuszczowej.
DSC_1347.JPG
Nowoczesna instalacja do produkcji pierwszego w Polsce WPI powstała w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Radzyniu Podlaskim.

- Odnieśliśmy sukces jakościowy i sprzedażowy produkując
koncentrat białek serwatkowych WPC-80, dlatego zdecydowaliśmy się na kolejny innowacyjny krok – mówi Edward Bajko, Prezes
Zarządu Spomleku - Najlepszym dowodem trafności naszej decyzji inwestycyjnej sprzed czterech lat jest fakt, że już kilkanaście miesięcy po uruchomieniu produkcji WPC 80 w Radzyniu Podlaskim podobne decyzje podjęły największe polskie mleczarnie. To są dużo większe instalacje niż nasza i nie będziemy mogli konkurować z nimi skalą produkcji. Będziemy się bronić jakością naszego WPC 80 i produkcją jeszcze bardziej zaawansowanego technologicznie produktu jakim jest WPI. Produkcja WPC jest „przystankiem” przed produkcją WPI, bo trzeba się nauczyć proszkować koncentraty białkowe i permeat, który przy tym powstaje – dodaje Bajko.

Proces technologiczny WPI potrzebuje bardzo dużych ilości wody na diafiltrację i do mycia w systemie CIP. Ponieważ zasoby wody są ograniczone, dlatego Spomlek zainwestował również w instalację do odzysku wody odpadowej z procesów zagęszczania serwatki na technikach membranowych, tak zwanej „wody krowiej”. Docelowo, przy zakładanej produkcji odzysk wody wyniesie ok. 500 m3 na dobę. Jest to ok. 40% obecnego zużycia wody w całym zakładzie w Radzyniu Podlaskim. To kolejna inwestycja Spomleku skierowana w kierunku ochrony środowiska, w tym wypadku zmniejszenia zużycia wód gruntowych, a przy tym obniżenie kosztów zużycia wody.
Mleczarnia chcąc się rozwijać musi podążać za nowymi technologiami, szukać rozwiązań w nowych segmentach, stąd inwestycja w nowoczesne technologie. WPI ma dać firmie przewagę na trudnym i bardzo rozdrobnionym rynku produktów mlecznych. Otwiera również możliwości uzyskiwania wysokich marż na nowych produktach.
Budynek proszkowni w Radzyniu Podlaskim<br>

Budynek proszkowni w Radzyniu Podlaskim

Wieża do suszenia m.in. WPI 95

Wieża do suszenia m.in. WPI 95

Kopiuj tekst

Udostępnij

Bursztyn nagrodzony złotym medalem

W konkursie Good Cheese oceniono 80 serów w 12 kategoriach. Największą popularnością cieszyła się kategoria ser na deskę, w której nasz Bursztyn zdobył złoty medal.