Przypominamy, jak ważne jest drugie śniadanie

Przypominamy, jak ważne jest drugie śniadanie

Dla dzieci drugie śniadanie jest jak zło konieczne, bardzo często też dorośli pochłonięci przez domowe obowiązki potrafią o nim zapomnieć. Nie możemy popełniać tego błędu! Według wielu dietetyków i psychologów drugie śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Pamiętajmy o tym szczególnie w kontekście roku szkolnego, który właśnie się rozpoczął – kiedy dzieci i młodzież będą potrzebowały dodatkowej energii.

Przeciętny uczeń spędza w szkole więcej niż 5 godzin dziennie, a dodatkowo czas powrotu do domu wydłużają zajęcia pozalekcyjne czy długi dojazd. Zdarza się, że w ciągu tych godzin jedynym posiłkiem dziecka jest obiad zjedzony na szkolnej stołówce. Warto więc przed wyjściem z domu spakować dodatkowe pożywienie do szkolnego plecaka – drugie śniadanie.

5 posiłków dziennie
Wśród zaleceń dietetyków odnośnie zdrowego odżywiania króluje złota zasada – 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Mimo tego, że może nam się wydawać to utartym frazesem, wprowadzenie jej w życie pomoże ustabilizować nagłe skoki glukozy, które powodują odkładanie się tłuszczu i sprawi, że unikniemy poczucia głodu w ciągu dnia. Drugie śniadanie wpisuje się w tę zasadę, jednak w dzisiejszych czasach większość dzieci odżywia się niezdrowo i spożywa nieregularne posiłki.

Zapobiega otyłości
Dzieci już od najmłodszych lat zwracają uwagę na wygląd i wyrabiają w sobie błędne przekonanie – im mniej jedzą, tym są szczuplejsze. Błąd! To właśnie regularne spożywanie drugiego śniadania pozwala nam utrzymać optymalną wagę, pomaga również wyrobić w sobie pozytywne nawyki, które zapobiegną pojawieniu się zaburzeń żywieniowych w przyszłości. Często wśród uczniów można zauważyć pewną tendencję: rano uczeń jest pełen wigoru i chęci do nauki, natomiast na popołudniowych lekcjach ciężko jest mu skupić uwagę. Przyczyn możemy szukać wielu, jednak jedną z nich jest właśnie brak spożywania drugiego śniadania. Ominięcie tego posiłku skutkuje brakiem koncentracji, rozdrażnieniem, spadkiem koordynacji ruchowej, ponieważ energię do działania organizm czerpie właśnie z dostarczanego mu pokarmu.

Z czego powinno składać się drugie śniadanie?
Można więc zadać sobie pytanie, jak powinno wyglądać drugie śniadanie, aby w pełni uzupełnić zapotrzebowanie na energię? Opcji jest wiele, ważne, aby składniki, z których jest zrobione były zróżnicowane i by posiłek był łatwy do spożycia. Dobrze sprawdzi się tu więc kanapka, czy małe przekąski, bogate w wapń, witaminy, białko czy węglowodany. Wapń i białko mogą dostarczyć nam produkty mleczne – przede wszystkim sery i mleko.

– Sery żółte to produkty o wysokiej koncentracji składników odżywczych, przede wszystkim wapnia, który m.in. pomaga nam w krzepnięciu krwi, więc jak najbardziej są wskazane do codziennego spożywania – podkreśla Justyna Markowska, dietetyk współpracująca z marką Serenada.

Nabiał dostarcza także witaminy D, której braki w organizmie możemy bardzo często zauważyć. Cennymi produktami są także owoce i warzywa, używane jako dodatek do kanapek czy innych dań, a także w postaci świeżo wyciśniętych soków, które z powodzeniem mogą zastępować kaloryczne, słodkie napoje. W codziennym odżywianiu dziecka nie możemy zapominać o drugim śniadaniu, które stanowi jeden z najważniejszych elementów diety. Dzięki niemu dziecko zyskuje energię do nauki na cały dzień. Dowiedziono, że dzieci jedzące śniadanie mają oceny wyższe średnio o jeden stopień od dzieci, które pomijają ten posiłek. Dlatego też, Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef i ambasadorka marki Serenada przygotowała przepis na energetyczną bułkę z wędliną, sałatą, twarożkiem, warzywami oraz serem Radamer. Taka propozycja przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom i doda im energii na cały dzień pełen szkolnych wrażeń!

BUŁA NA WYPASIE SKŁADNIKI: ulubione pieczywo twarożek / kremowy serek – do smarowania świeża sałata – karbowana i lodowa wędlina (tutaj polędwica) ser Radamer Serenada świeże pomidory ogórki konserwowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy kremowym serkiem, przekładamy warzywa według uznania. Ważne, żeby były kolorowe, dzięki temu dzieciaki na pewno z chęcią spałaszują przygotowane drugie śniadanie. Dodajemy wędlinę, ser Radamer i gotowe!

Składamy i pakujemy dziecku to tornistra! Smaczne, pożywne i proste

RADA OD SYLWII ŁADYGI: Możemy też włożyć kanapkę na chwilę do piekarnika albo opiekacza – ser fajnie się roztopi!

1.JPG

Kopiuj tekst

Udostępnij

Spomlek w czołówce spółdzielni mleczarskich

IV miejsce w Ogólnopolskim Ranking Najlepszych Spółdzielni Mleczarskich za rok 2017 organizowanym przez redakcję Strefy Gospodarki to dla nas zaszczyt i prestiż. To również dowód, że jesteśmy bardzo dobrze postrzegani w sektorze mleczarskim i wysoko oceniana nasza praca i zaangażowanie w działania lokalne.