Nowoczesna linia do sera

Nowoczesna linia do sera

Mleczarnia w Chojnicach doinwestowana. Ostatnim etapem nowego oblicza  zakładu i nowej linii produkcyjnej było uruchomienie układu do krojenia i  transportu sera.

Ciężka praca ludzi została zastąpiona maszynami. Człowiek jest jednak niezastąpiony do ich obsługi. W sierpniu 2015 roku w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Chojnicach  uruchomiono nowoczesną linię do produkcji sera, głównie sera Salami i  Gouda w blokach. Wartość inwestycji  wyniosła 26 mln zł. Zastąpiła ona w  większości stare urządzenia, które wymagały dużego wysiłku fizycznego  od pracowników. Pozostało jednak „wąskie gardło” zakładu – ręczne  wyciąganie serów z solanki i ich pakowanie.

Inwestycja była niezbędna, ale z uwagi na trudny okres w mleczarstwie  została odłożona w czasie – mówi Damian Kożuch, dyrektor zakładu –  Dotychczas pracownicy musieli ręcznie układać kilka ton sera dziennie.  Następnie, za pomocą elektro wciągów, zanurzać kontenery z serami w  basenach solankowych. Po ich wysoleniu zapakować w worki lub pokroić na  odpowiednią długość na ręcznej krajalnicy. Ten odcinek został zastąpiony  nową linią do wyciągania sera z możliwością cięci ich na kawałki

Dziś sery z linii praktycznie same wpadają do nowego basenu solankowego.  Pracownicy muszą jedynie kierować je na odpowiednią półkę kontenera. Po  wysoleniu sery są wypychane siłą prądu solanki, a pracownik ma za  zadanie ustawić je na taśmę podającą do automatycznego krojenia. Ser  jest transportowany praktycznie „pod worek” , więc obsługa ma o wiele  mniej pracy, a praca ta nie jest tak ciężka, jak w poprzednim systemie  pakowania.

Dążymy do unowocześniania naszych zakładów, optymalizacji procesów  produkcji. Oponenci zarzucą, że zamieniamy pracę ludzi na pracę maszyn.  Jednak dla nas człowiek jest najważniejszy i staramy się zapewnić  załodze bardzo dobre warunku pracy właśnie poprzez mechanizację – mówi  Edward Bajko, prezes Zarządu.

Chojnicka mleczarnia od 2015 roku produkuje na nowej linii ser Salami i  Gouda, głównie pod marką Serenada. Na lokalnym rynku można również kupić  Salami sygnowane marką „Nasz salami”, do której przez lata przywiązało  się wielu konsumentów.

Kopiuj tekst

Udostępnij

Ser Mleczny z godłem „Doceń Polskie”

Ser Mleczny Serenada produkowany w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek  otrzymał maksymalną notę zyskując tytuł TOP PRODUKT „Doceń Polskie”.  Certyfikat świadczy o wysokiej jakości sera i podkreśla jego walory –  bez barwników i konserwantów.